Μούρτζης Μάριος
Ο Μάριος Α. Μουρτζής γεννήθηκε το 1942 στην Τεμβριά Σολέας στην Κύπρο. Τέλειωσε εκεί τις γυμνασιακές του σπουδές και μετά σπούδασε την Ξενοδοχειακή Τέχνη σε αναγνωρισμένες σχολές Ξενοδοχειακών και Τουριστικών Επαγγελμάτων της Ελλάδας, στη Θεσσαλονίκη και στην Κηφισιά όπου αρίστευσε. Εργάστηκε σαν σεφ σε διάφορα ξενοδοχεία πρώτης τάξεως στην Ελλάδα, όπου, η πείρα μαζί με τις ακαδημαϊκές σπουδές, του έδωσαν τον τίτλο του σεφ στον πιο ψηλό βαθμό. Στην Κύπρο γύρισε το 1966 όπου προσλήφθηκε στην Ξενοδοχειακή Σχολή Λευκωσίας σαν Εκπαιδευτής Μαγειρικής. Το 1968 η Σχολή μετονομάστηκε σε Ινστιτούτο Ξενοδοχειακών και Επισιτιστικών Τεχνών και μπήκε κάτω από την προστασία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. Από τότε ο Μάριος Μουρτζής ανέλαβε και οργανικά τη διεύθυνση του τμήματος μαγειρικής, θέση που κατέχει μέχρι σήμερα. Τη γνώση του και την πείρα του σ' αυτόν τον τομέα την προσφέρει όπου ζητηθεί. Δίδει διαλέξεις, συνεργάζεται με άλλα Υπουργεία για τρόπους παρασκευής νέων κυπριακών εδεσμάτων, εκδίδει εκπαιδευτικά σημειώματα και τελευταίως άρχισε σειρά εμφανίσεων από την τηλεόραση. Ως διοργανωτής των διάφορων δεξιώσεων του αείμνηστου Προέδρου Μακαρίου, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις για τα κυπριακά εδέσματα στους ξένους επισήμους. Τέλος, η φήμη του έχει βγει έξω από τον κυπριακό χώρο και έχει καθιερωθεί σαν "Ο Βασιλιάς των Μπουφέ", όπως τον έχει χαρακτηρίσει ο Διευθυντής του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας κύριος Αρμάντο Ντανελούτζι.