Eiναι οι πρώτες διακοπές του Μακ Κας με τη δεκατριάχρονη κόρη του Αλίς, για την ύπαρξη της οποίας έμαθε μόλις πρόσφατα και αναπάντεχα. Ο πρώην αστυνομικός, μονόφθαλμος και στριφνός, χωρίς ψευδαισθήσεις, απροσποίητος και συνειδητά αυτοκαταστροφικός, εκμεταλλεύεται την περίσταση για να μάθει έστω και αργά τί σημαίνει να είναι πατέρας. Και, παρά την καλή του θέληση, είναι σαφές ότι έχει μια πολύ προσωπική προσέγγιση στην ευθύνη αυτή.
Τα πράγματα γίνονται χειρότερα όταν το παλιό λαγωνικό μαθαίνει για το θάνατο του καλού του φίλου Μάρκο, δικηγόρου και έμπειρου ιστιοπλόου, που χτυπήθηκε από φορτηγό πλοίο ενώ έπλεε στη Μάγχη. Για τον Μακ Κας, είναι αδιανόητο ο φίλος του να έκανε κάποιο λάθος πλοήγησης. Πώς όμως να συνδυάσει τις οικογενειακές διακοπές με την Αλίς και την εξιχνίαση του φριχτού θανάτου του φίλου του;
Αγανακτισμένος από τη συλλογική αδράνεια στο δράμα των προσφύγων και των μεταναστών, ο Μάρκο προσπάθησε να ταράξει τα νερά με τα μέσα που διέθετε, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει την εξαφάνισή του στη θάλασσα. Και ενώ ο Μακ Κας αδιαφορεί παντελώς για τους ανθρωπιστικούς σκοπούς του φίλου του, αποκαλύπτεται ότι και η πρώην σύζυγός του έχει εξαφανιστεί, και εκείνος θα ορμήσει ενάντια σε όλους και σε όλα, έχοντας μοναδικό κανόνα το "ρίχνω τη βολή για το 'σπάσιμο' και κάποια άκρη θα βγει". Όλα είναι ιδωμένα μέσα από το πρίσμα του μηδενισμού του Μακ Κας. Κι όμως: Θα βρει ένα νόημα στη ζωή του, και μάλιστα ένα είδος ευτυχίας, με τον δικό του τρόπο. Η έρευνά του θα τον οδηγήσει στην Αθήνα, τον Πειραιά και την Αστυπάλαια, όπου και θα δοθεί η λύση.
Ο Καρύλ Φερέ επιχειρεί να περιγράψει την πραγματικότητα μιας βαλτωμένης από την κρίση Ελλάδας.
Ο Καρύλ Φερέ, εντυπωσιασμένος και ο ίδιος από τη γενική αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζονται οι οδύσσειες και τα μαρτύρια των μεταναστών που, επιπλέον, πνίγονται κατά χιλιάδες στη Μεσόγειο, αποφάσισε να γράψει ένα μυθιστόρημα που περιγράφει όλη αυτή την απίστευτη τραγωδία. Εξηγεί πώς ένα ολόκληρο σύστημα καταφέρνει να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη, ώστε να μην ασχολείται με τα θέματα αυτά, αποκλείοντάς τα από τους ορίζοντές της, να συνηθίσει δηλαδή στην ιδέα ότι ο νέος κόσμος που ετοιμάζεται «δεν είναι για όλους, να καθιερώσει αυτό το νέο σύνορο και να το υπερασπιστεί». Μιλάει όμως και για την ελληνική αλληλεγγύη λέγοντας μάλιστα ότι και ο Πρίμο Λέβι είχε γράψει ότι στο Άουσβιτς, οι περισσότερο αλληλέγγυοι κρατούμενοι ήταν οι Έλληνες εβραίοι.
Διάβασε περισσότερα για τον Καρύλ Φερέ στο Public Blog!
elpiserres
elpiserres