Facebook Pixel

Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ
Ειδική Τιμή 16,42 € was 21,90 €
SKU
BK281337
Αποστολή σε 2-5 εργάσιμες ημέρες - Υπό την προϋπόθεση αποθέματος από τον εκδότη

Με το νέο του βιβλίο, ο Δημήτρης Κυρτάτας μας καλεί να ξανασκεφτούμε γύρω από τον έρωτα στην ελληνική και τη ρωμαϊκή αρχαιότητα. Σχολιάζοντας επιλεγμένα και χαρακτηριστικά παραδείγματα ισχυρίζεται ότι οι διακηρύξεις για απόλυτο εγκλεισμό των γυναικών και για αυστηρή επιτήρησή τους είναι αρκετά παραπλανητική. Αφορά μια ειδική κατηγορία θυγατέρων και συζύγων οικονομικά εύρωστων οικογενειών με έντονη συνήθως πολιτική συμμετοχή. Αλλά ακόμα και στην κλασική Αθήνα, οι θυγατέρες και οι σύζυγοι ευυπόληπτων πολιτών και πολιτικών είχαν συχνά τον τρόπο να παραβαίνουν και να υπερβαίνουν τους περιορισμούς που τους επιβάλλονταν. Τα ζητήματα του ερωτικού βίου περιέπλεκαν ωστόσο οι νομοθετικές ρυθμίσεις και ο θεσμός της δουλείας, που επέτρεπε τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη μαζική εκπόρνευση υπόδουλων γυναικών. Ο συνακόλουθος έντονος ανταγωνισμός οδηγούσε και στη μαζική χρήση μαγικών ερωτικών φίλτρων.

Κεντρικό θέμα του βιβλίου είναι η συστηματική και έντονη παρουσία των γυναικών στις σκληρές συνθήκες πολεμικών αναμετρήσεων. Επισημαίνονται έτσι ιδιαιτέρως οι έρωτες μεταξύ κατακτητών και κατακτημένων. Διατρέχοντας την ελληνική και τη ρωμαϊκή αρχαιότητα από την ομηρική εποχή έως την ύστερη αρχαιότητα, ο συγγραφέας συγκεντρώνει και σχολιάζει πληροφορίες σχετικά με ερωτικές συμπεριφορές πολεμικών αρχηγών που προκάλεσαν αίσθηση την εποχή τους. Επικαλούμενος ως κεντρικό παράδειγμα τις σχέσεις του Αχιλλέα και της Βρισηίδας αναζητά τα διαδοχικά παραδείγματα που καθόρισαν συνειδήσεις και συνέβαλαν στη διαμόρφωση προτύπων ηθικής συμπεριφοράς.

Η κρίση του παρόντος και η αβεβαιότητα του μέλλοντος δημιουργούν επιτακτικά ερωτήματα για το παρελθόν, δηλαδή έντονη ζήτηση ιστορίας. Η ακαδημαϊκή ιστοριογραφία έχει απολέσει πλέον τη μονοπωλιακή θέση της στους μηχανισμούς νοηματοδότησης του παρελθόντος, καθώς η ιστορική κουλτούρα, οι γνωστικές ευαισθησίες και τα ερευνητικά εργαλεία πολλαπλασιάζονται, εκδημοκρατίζονται και ριζοσπαστικοποιούνται. Έτσι, το χάσμα μεταξύ ακαδημαϊκής ιστορίας και αντιλήψεων του μαζικού κοινού για το παρελθόν συνεχώς διευρύνεται. Η δημόσια ιστορία αποτελεί το πεδίο εκείνο της ιστοριογραφίας που αναπτύσσεται ανεξάρτητα από την ακαδημαϊκή έρευνα. Αποσκοπεί, κατά περίπτωση, στην πληροφόρηση, στην υψηλή εκλαΐκευση, στην καταγραφή της τραυματικής μνήμης, στη συσχέτιση μνήμης και ταυτότητας, στην ιστορική αφύπνιση, στην ψυχαγωγία και την καλλιέργεια ενός κοινού που δεν είχε ποτέ επαφή με την επιστημονική διάσταση της ιστορίας. Σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζεται ως κίνημα που στρέφει τα φώτα της προσοχής στις φωνές εκείνες που δεν βρίσκουν συνήθως θέση στην παραδοσιακή αντίληψη περί ακαδημαϊκής ιστοριογραφίας. Παρά ταύτα, η ακαδημαϊκή ιστοριογραφία αρθρώνει αναφορικά με το πεδίο της δημόσιας ιστορίας μια δυναμική και αμφιθυμική σχέση, δεδομένου ότι και ακαδημαϊκοί ιστορικοί συμμετέχουν στις διεργασίες παραγωγής ιστορικού νοήματος στον δημόσιο χώρο. Παράλληλα, η επιστημονικοποίηση του πεδίου της δημόσιας ιστορίας σχετίζεται με διεργασίες όπως η παρουσία των σπουδών της μνήμης ή του τραύματος, των πολιτισμικών σπουδών, της κοινωνιολογίας της κουλτούρας και της πολιτισμικής και λογοτεχνικής θεωρίας και την κοινωνική εμβέλεια της προφορικής ιστορίας. Μολονότι τις τελευταίες δεκαετίες η αυθόρμητη «παραγωγή» δημόσιας ιστορίας υπήρξε συχνά πληθωρική, το επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Χρήσεις και καταχρήσεις της ιστορίας: Η δημόσια ιστορία στην Ελλάδα», απ’ όπου και τα κείμενα που δημοσιεύονται στον παρόντα τόμο, αποτέλεσε ένα από τα πρώτα που επικεντρώθηκαν στο θέμα της δημόσιας ιστορίας στην Ελλάδα.

Περισσότερες Πληροφορίες
ΣυγγραφέαςΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΕκδότηςΕΠΙΚΕΝΤΡΟ - ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ
Barcode9789604585311
ISBN9789604585311
Σελίδες392
Ημερομηνία κυκλοφορίας28 Απρ 2015
ΔιαθεσιμότηταΑποστολή σε 2-5 εργάσιμες ημέρες - Υπό την προϋπόθεση αποθέματος από τον εκδότη
Γράψτε τη Δική σας Αξιολόγηση
Αξιολογείτε:Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η Βαθμολογία σας
Back to Top