Ήταν είκοσι ενός χρονών, Γαλλίδα εβραϊκής καταγωγής, και ζούσε στο κατεχόμενο Παρίσι. Άρχισε να κρατάει ημερολόγιο γιατί πίστευε πως «πρέπει να κρατήσουμε την ψυχή και τη μνήμη μας».
Ήταν ευαίσθητη στην ομορφιά του κόσμου. Όμως, όταν περιγράφει την αγαπημένη της εξοχή, το... Περισσότερες Πληροφορίες
18,26 €Αρχική Τιμή16,43 €Τελική Τιμή-10%
Κατόπιν διαθεσιμότητας στον εκδότη.Αποστολή εντός 3-5 εργάσιμων ημερών.
Ήταν είκοσι ενός χρονών, Γαλλίδα εβραϊκής καταγωγής, και ζούσε στο κατεχόμενο Παρίσι. Άρχισε να κρατάει ημερολόγιο γιατί πίστευε πως «πρέπει να κρατήσουμε την ψυχή και τη μνήμη μας».
Ήταν ευαίσθητη στην ομορφιά του κόσμου. Όμως, όταν περιγράφει την αγαπημένη της εξοχή, το Ωμπερζενβίλ, είναι η δική της ανάσα που το ανυψώνει σε επίγειο παράδεισο. Κι όταν περιγράφει τους δρόμους και τους κήπους του Παρισιού, είναι το δικό της βλέμμα που φωταγωγεί την πόλη.
Ήταν μόνη, «με το κίτρινο άστρο στην καρδιά»,απέναντι στους ευγενικούς και αδιάφορους περαστικούς.«Ήταν σαν να ήμουν σημαδεμένη στο μέτωπο με καυτό σίδερο»,έγραφε. Σήκωνε όμως «ψηλά το κεφάλι, καταπρόσωπο στον ήλιο»,και μετρούσε το κουράγιο της.
«Μια συμβουλή έχω να σας δώσω, φύγετε!» της είπαν. Δεν έφυγε. Γιατί εκεί, στην κατεχόμενη ζώνη, υπήρχε ό,τι την έκανε ευτυχισμένη.
Τα μέτρα εναντίον των Εβραίων σκληραίνουν. Οι συλλήψεις και οι εκτοπισμοί αγγίζουν τους φίλους και την οικογένειά της. «Δεν φεύγω γιατί θα ήταν ανανδρία». «Δεν φεύγω γιατί έχω εγωισμό και αξιοπρέπεια…» Ανυποχώρητη: «Ο καθένας, στον δικό του μικρό κόσμο, μπορεί να κάνει κάτι. Κι αν το μπορεί, το οφείλει».
Η καλλιτεχνική της φύση, η ευαίσθητη γραφή της, η μελέτη του Κητς, του Σαίξπηρ, του Ντοστογιέφσκι, έρχονται αντιμέτωπες με τη θλιμμένη βεβαιότητα του τέλους. Όμως: «Δεν σκέφτομαι τον θάνατό μου, γιατί θέλω να ζήσω».«Αν με πιάσουν […] αν με συλλάβουν απόψε», έγραφε,«θα ξαναγυρίσω,θα ξαναγυρίσω…»
Ήταν η Ελέν Μπερ. Δεν ξαναγύρισε.
Η Ελέν Μπερ γεννήθηκε στο Παρίσι το 1921. Οι γονείς της κατάγονταν από παλιές γαλλικές οικογένειες με εβραϊκές ρίζες. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, όπου και άρχισε την εκπόνηση της διδακτορικής της διατριβής.
Το 1941 εντάσσεται σε παράνομη οργάνωση η οποία φροντίζει παιδιά εβραϊκής καταγωγής που οι γονείς τους έχουν συλληφθεί ή εκτοπισθεί.
Στις 7 Απριλίου 1942 ξεκινά το ημερολόγιό της, όπου καταγράφει τα καθημερινά γεγονότα της ζωής της. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα εμπιστεύεται τις σελίδες του ημερολογίου της στην Αντρέ Μπαρντιώ, με την εντολή να τις παραδώσει, σε περίπτωση που εκείνη συλληφθεί, στον αρραβωνιαστικό της, τον Ζαν Μοραβιεσκί, ο οποίος μάχεται με τις Ελεύθερες Γαλλικές-Δυνάμεις του στρατηγού Ντε Γκωλ.
Στις 8 Μαρτίου 1944 η Ελέν Μπερ συλλαμβάνεται μαζί με τους γονείς της, και εκτοπίζεται στις 27 Μαρτίου 1944. Ο πατέρας της δολοφονείται στο Άουσβιτς στα τέλη Σεπτεμβρίου του 1944. Η μητέρα της οδηγείται στους θαλάμους αερίων τον Μάιο του 1944.
Η Ελέν μεταφέρεται, τον Ιανουάριο του 1945, από το Άουσβιτς στο Μπέργκεν-Μπέλσεν, ύστερα από μακρά πορεία την οποία οι ελάχιστοι επιζήσαντες θα χαρακτηρίσουν "χειρότερη και από το Άουσβιτς". Υποκύπτει στις κακουχίες και την επιδημία τύφου στις αρχές Απριλίου του 1945, λίγες ημέρες πριν από την απελευθέρωση του στρατοπέδου από τους Άγγλους.
Ο αδελφός της Ελέν Μπερ, ο Ζακ, στέλνει το χειρόγραφο που του είχε παραδώσει η Αντρέ Μπαρντιώ στον Ζαγ Μοραβιεσκί. Το 1994 ο Ζαν Μοραβιεσκί εμπιστεύεται το πρωτότυπο του ημερολογίου στην ανιψιά της Ελέν, τη Μαριέτ Ζομπ, η οποία, με τη σειρά της και με την έγκριση της οικογένειας, το δωρίζει το 2002 στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος. Η υπεύθυνη των αρχείων του Μνημείου Κάρεν Ταϊέμπ επέτρεψε πρώτα στους ερευνητές και στη συνέχεια στο κοινό να γνωρίσουν αυτή τη μαρτυρία. Η πρώτη δημοσίευση του ημερολογίου έγινε το 2008. Δες όλα τα βιβλία του
Login and Registration Form
Σύνδεση
Εάν είσαι ήδη εγγεγραμμένος χρήστης, παρακαλούμε συνδέσου εδώ.
Δεν έχεις λογαριασμό;