Το βιβλίο "2651 ημέρες δικτατορίας" της Μαρίζας Ντεκάστρο είναι μια συγκλονιστική αναδρομή στην περίοδο της στρατιωτικής χούντας στην Ελλάδα, εστιάζοντας στα βιώματα μιας νεαρής κοπέλας που έζησε αυτές τις ταραχώδεις ημέρες από τη θέση της μαθήτριας. Η συγγραφέας μας ταξιδεύει από την 21η Απριλίου 1967 έως την πτώση της χούντας το 1974, συνδυάζοντας προσωπικές αναμνήσεις με την πολιτική πραγματικότητα της εποχής.
Η πλοκή του βιβλίου ξεδιπλώνει τις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι νέοι, καθώς και τις συγκρούσεις που προκλήθηκαν από την καταπίεση και την πολιτική αστάθεια. Οι χαρακτήρες της, φίλοι και συμμαθητές, αναδύονται με ζωντάνια, και οι συναισθηματικές τους αντιδράσεις μεταφέρουν τη δραματικότητα της εποχής. Το κλίμα της αβεβαιότητας, αλλά και της ελπίδας, είναι διάχυτο καθ' όλη τη διάρκεια της αφήγησης.
Η γλώσσα της Ντεκάστρο είναι λιτή αλλά γεμάτη συναισθηματική ένταση, με περιγραφές που αποτυπώνουν την ατμόσφαιρα της εποχής. Χρησιμοποιεί καθημερινές φράσεις που κάνουν τον αναγνώστη να αισθάνεται ότι βιώνει τις εμπειρίες μαζί της, ενώ οι αναφορές σε διεθνή γεγονότα προσθέτουν βάθος στην αφήγηση.
Αν θέλεις να κατανοήσεις πώς η πολιτική ιστορία επηρεάζει τις ζωές των νέων, το "2651 ημέρες δικτατορίας" είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί. Η αφήγηση της Ντεκάστρο είναι μια πολύτιμη μαρτυρία που θα σε κρατήσει σε εγρήγορση και θα σε προκαλέσει να σκεφτείς για την ελευθερία και την αντίσταση.