Facebook Pixel

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΦΛΟΥΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΩΤΕΙΝΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΣΙΑΣ
Ειδική Τιμή 33,59 € was 42,00 €
SKU
BK284569
Αποστολή σε 2-5 εργάσιμες ημέρες - Υπό την προϋπόθεση αποθέματος από τον εκδότη

Tο παρόν πανεπιστημιακό σύγγραμμα φιλοδοξεί να καλύψει το κενό που υπάρχει στην ελληνόγλωσση βιβλιογραφία σε θέματα σφαιρικής αντίληψης του αναλυτικού προγράμματος, τη σχέση του με την έρευνα και πώς αυτή το τροφοδοτεί και συμβάλλει στην ανάπτυξή του, καθώς επίσης και τη σχέση του με τον προγραμματισμό, τη διδασκαλία και την αξιολόγηση. Η έκδοση αυτή αναδεικνύει την πλουσιότητα, το εύρος και το βάθος του πεδίου μελέτης των αναλυτικών προγραμμάτων όπως, κυρίως, διαφαίνεται στην ξένη βιβλιογραφία.

Πρόκειται για βιβλίο που ανατρέχει αρκετά στην αμερικάνικη βιβλογραφία, γιατί πέραν του ότι από εκεί είναι οι μεγαλύτερες επιδράσεις της συγγραφέως υπάρχει ακόμα ένας σημαντικότερος λόγος. Τα αναλυτικά προγράμματα ως ακαδημαϊκό πεδίο σπουδής και μελέτης και η προσπάθεια για την ερμηνεία και την κατανόησή τους στις μέρες μας, ειδικότερα από την περίοδο του επαναπροσδιορισμού των αναλυτικών προγραμμάτων και μετέπειτα, έχει εδραιωθεί στον αμερικάνικο χώρο, από όπου άρχισε να ‘στήνεται’ ως ακαδημαϊκό πεδίο, να μελετάται συστηματικά και να διαμορφώνει μια πορεία με διεθνή επίδραση. Το πεδίο των αναλυτικών προγραμμάτων μας βοηθά να καταλάβουμε τις διαστάσεις του με μια ευρύτερη πλέον έννοια και όχι απλά με αυτήν του σχεδιασμού, αντίληψη για τα αναλυτικά προγράμματα που επικρατούσε πριν από κάποιες, αλλά και για αρκετές, δεκαετίες.

Ποιες είναι οι απαρχές των εκπαιδευτικών συστημάτων; Ποιες αρχές καθόρισαν τις "πειθαρχίες" και τη "γραμματική του σχολείου"; Πως διαγράφονται οι σχέσεις "εξουσίας-γνώσης" στο χώρο της εκπαίδευσης; Ποιες ιδέες επηρέασαν και διαμόρφωσαν τον παιδαγωγικό "λόγο" και τις εκπαιδευτικές "πρακτικές"; Ποιος είναι ο ρόλος της εκπαίδευσης στις σύγχρονες "οικονομίες και κοινωνίες της γνώσης"; Πώς καθορίζεται το σύγχρονο πλαίσιο των "ικανοτήτων" των μαθητών και των "προσόντων" των εκπαιδευτικών; Ποιοι είναι οι σύγχρονοι "λόγοι" και οι "πρακτικές" που χαρακτηρίζουν το σχολείο ως "οργανισμό και ως κοινότητα μάθησης";

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα βασικά ερωτήματα που διατρέχουν τα κεφάλαια του παρόντος βιβλίου. Σκοπός των συγγραφέων είναι να αναλύσουν τη μετάβαση από την αρχαιολογία της εκπαίδευσης στη γενεαλογία του εκπαιδευτικού θεσμού. Στο βιβλίο παρουσιάζονται αναλυτικά θεωρήσεις και πολιτικές που επηρέασαν τη διαμόρφωση του παιδαγωγικού "λόγου" και των εκπαιδευτικών πρακτικών κατά τη διάρκεια του 19ου και του 20ού αιώνα. Έμφαση δίδεται στην ανάλυση των σχέσεων "εξουσίας-γνώσης" στο χώρο της εκπαίδευσης, και στις σχέσεις μεταξύ του εκπαιδευτικού "λόγου" και των κοινωνικών πρακτικών. Εξετάζονται οι επιδράσεις της "παγκοσμιοποίησης" και της "κοινωνίας της γνώσης" στον εκπαιδευτικό θεσμό. Αναλύονται οι σύγχρονες "πολιτικές της γνώσης" που συνδέονται με νέες θεωρίες και διαδικασίες μάθησης, με τη μετάβαση από το γνωσιοκεντρικό στο "ικανοκεντρικό" μοντέλο μάθησης, με τον μεταβαλλόμενο ρόλο και τις αλλαγές στα προσόντα των εκπαιδευτικών, με τον μετασχηματισμό του σχολείου σε "οργανισμό και σε κοινότητα μάθησης", με τη μετάβαση από τις "πειθαρχικές κοινωνίες" στις "κοινωνίες ελέγχου" και την προοπτική μιας ολοκληρωτικά παιδαγωγούμενης κοινωνίας.

Περισσότερες Πληροφορίες
ΣυγγραφέαςΦΛΟΥΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΩΤΕΙΝΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΣΙΑΣ
ΕκδότηςΓΡΗΓΟΡΗ
Barcode9789603338864
ISBN978-960-333-886-4
Σελίδες600
Ημερομηνία κυκλοφορίας26 Νοε 2015
ΔιαθεσιμότηταΑποστολή σε 2-5 εργάσιμες ημέρες - Υπό την προϋπόθεση αποθέματος από τον εκδότη
Γράψτε τη Δική σας Αξιολόγηση
Αξιολογείτε:ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η Βαθμολογία σας
Back to Top