Προτίθεμαι σ' αυτό το βιβλίο να αφηγηθώ την ιστορία ενός επικού εγχειρήματος. Η σκηνή κατακλύζεται από ηρωικές μορφές: Ο Βενιζέλος, ένας σύγχρονος Περικλής που με τη μεγαλοφυΐα του οικοδόμησε ένα έθνος· ο Καραμάνος μια μορφή αστραποβόλα όπως εκείνη του Αχιλλέα, ένας... Περισσότερες Πληροφορίες
Προτίθεμαι σ' αυτό το βιβλίο να αφηγηθώ την ιστορία ενός επικού εγχειρήματος. Η σκηνή κατακλύζεται από ηρωικές μορφές: Ο Βενιζέλος, ένας σύγχρονος Περικλής που με τη μεγαλοφυΐα του οικοδόμησε ένα έθνος· ο Καραμάνος μια μορφή αστραποβόλα όπως εκείνη του Αχιλλέα, ένας γεννημένος ηγέτης ανθρώπων· ο καλοπροαίρετος, δραστήριος και σώφρονας Δέλτας· ο τολμηρός σαν τον Έκτορα και πιο πετυχημένος απ' αυτόν σε μια καλύτερη υπόθεση Χαρίλαος· ο Διομήδης, ένας θαρραλέος και καλόκαρδος άνθρωπος των χρημάτων και πολλοί άλλοι που τα ονόματα και οι πράξεις τους θα εκτεθούν καθώς θα εκτυλίσσεται η ιστορία.
[...]
Ο Ερρίκος Μοργκεντάου (αγγλ. Henry Morgenthau, 1856-1946) ήταν Αμερικανός δικηγόρος και διπλωμάτης που συνδέθηκε στενά με το Προσφυγικό ζήτημα. Γεννήθηκε το 1856 στο Μανχάιμ της Γερμανίας και το 1865 μετανάστευσε στις ΗΠΑ. Το 1877 αποφοίτησε από τη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Κολούμπια όπου και άρχισε να δικηγορεί. Το 1913 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Γούντροου Ουίλσον τον διόρισε πρέσβη στη Κωνσταντινούπολη όπου και υπηρέτησε μέχρι το 1916. Στη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου ο Ε. Μοργκεντάου χειρίστηκε πολλά διπλωματικά ζητήματα των Συμμάχων της Αντάντ με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, παρακολουθώντας όμως στενά το κίνημα και την άνοδο των Νεοτούρκων καθώς και τις συνεχείς και διογκούμενες διώξεις των Αρμενίων και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου.
Το 1920 τοποθετήθηκε πρέσβης στο Μεξικό και τρία χρόνια μετά το 1923, μετά τη μικρασιατική καταστροφή, η Κοινωνία των Εθνών τον διόρισε Πρόεδρο στην Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων στην Αθήνα. Αργότερα ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Γενικά ο Ε. Μοργκεντάου κατεχόμενος από φιλελεύθερες πεποιθήσεις υπήρξε ακριβοδίκαιος στις κρίσεις του που συμπεριέλαβε στα απομνημονεύματά του σχετικά με τις διώξεις, την εξόντωση και τον εξανδραποδισμό του Μικρασιατικού και περισσότερο του Ποντιακού Ελληνισμού, τα οποία περιγράφει ειδικότερα στα συγκροτούμενα εξ Ελλήνων "εργατικά τάγματα του Καυκάσου" που τελικά και χάθηκαν.
Από το συγγραφικό του έργο ξεχωρίζουν "Τα μυστικά του Βοσπόρου" και "Η αποστολή μου στην Ελλάδα". Δες όλα τα βιβλία του
Login and Registration Form
Σύνδεση
Εάν είσαι ήδη εγγεγραμμένος χρήστης, παρακαλούμε συνδέσου εδώ.
Δεν έχεις λογαριασμό;